Ban op bier en melk treft telers

07-08-2017    09:40   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Nederlandse boeren en tuinders mogen binnenkort geen huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals bier, groene zeep, melk of schoonmaakazijn meer inzetten tegen ziekten en plagen in hun teelten en gewassen. Dat is een gevolg van het geleidelijk verdwijnen van de zogeheten Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB).

Het gebruik van bijvoorbeeld bier tegen slakken moet na het verdwijnen van de RUB-lijst via de officiële toelatingsprocedures worden goedgekeurd. “En dat kost miljoenen”, waarschuwt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland. Baecke weet op dit punt collega-bracheorganisatie LTO Glaskracht aan zijn zijde. Aangezien niemand exclusief eigenaar is van bier of van groene zeep zal ook niemand voor de toelatingskosten willen opdraaien. Het gevolg is dat deze middelen niet meer beschikbaar zijn voor boeren en tuinders. Huis- tuin- en keukenproducten zijn nu in een aantal gevallen een heel bruikbaar en milieuvriendelijk alternatief voor chemische gewasbescherming.

De RUB-lijst is jarenlang gedoogd, in afwachting van nieuwe wetgeving. Die is nu aangekondigd en daarmee wordt de RUB-lijst afgebouwd: in Nederland én in de EU. Er komt straks scherpe Europese wetgeving voor professioneel gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen maar ook voor diverse plantaardige extracten. Die nieuwe Europese wetgeving wil de belangen van consumenten beschermen, zodat in teelten alleen stoffen worden toegepast die veilig zijn voor mens, dier en milieu. Stoffen met een claim op een bestrijdende werking moeten vervolgens een toelatingsprocedure doorlopen. In Nederland voert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) die risicobeoordeling uit.

“Op zich een goede procedure”, vindt Baecke. “Maar stoffen die nu op de RUB-lijst staan, kun je niet met goed fatsoen op miljoenenkosten jagen. Dat remt kleinschalige innovatie. En die kleinschalige innovatie is altijd een sterk punt geweest van de Nederlandse land- en tuinbouw.” In gezonde teelten spelen stoffen die de plant en haar omgeving sterker maken een hoofdrol, legt hij uit. “Daarvoor heb je praktische wetgeving nodig, tegen redelijke kosten. De Nederlandse land- en tuinbouw is de minst milieubelastende sector ter wereld, werd onlangs weer bevestigd. Die weg willen we graag vervolgen.”

LTO Nederland (en LTO Glaskracht) roept de regering op om een regeling te treffen zodat de belangrijkste middelen van de RUB-lijst zo snel mogelijk gratis de toelatingsprocedure kunnen doorlopen. Baecke: “Dit is echt een zaak van algemeen belang.”


Reacties (1)

naamloos 1 week ago

Men heeft niet door dat plagen in de toekomst toch bestreden moeten worden . Door zowel de huis tuin en keuken middelen als chemische middelen te verbieden , veroorzaak je als wetgever een onmogelijke situatie voor de ondernemers. Ik vraag me wel eens af wat het doel van de overheid is, om het steeds moeilijker te maken voor ondernemers. LTO moet nu maar eens ballen tonen en de confrontatie aangaan met overheden en milieu organisaties.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Export 2017 nu al op 3 miljard

Dat zijn de getallen waar we blij van worden. De export van bloemen en planten vanuit Nederland tikt al 3 miljard aan op de teller. En dat...

'Omwisselactie' levert veel geld op 17-08-2017    09:24
Tweede Codema Experience Day 17-08-2017    09:20
Spullen Mantel & Mosselman in etalage 17-08-2017    07:26
Wat moet op de RUB-lijst blijven? 16-08-2017    09:42
Kromkommer vraagt om hulp 16-08-2017    09:40
Goedkope sensor op Kickstarter 16-08-2017    09:39
16 aardwarmte-installaties in NL 16-08-2017    09:38
Greenco opent eigen webshop 16-08-2017    09:38
RVO steunt internationalisering 16-08-2017    09:25
Briljante water-ideeën gevraagd 16-08-2017    09:24
  Ga naar het nieuwsarchief