Floriade in teken van roos

20-06-2012    09:48   |    Uko Reinders

Van vandaag tot en met 27 juni vindt op het Floriadepark de Week van de Roos plaats. Tijdens deze week staan de roos en de potroos centraal op de Floriade en presenteren diverse veredelaars en kwekers hun allerbeste potrozen aan de rozenliefhebber. Voor de echte rozenliefhebbers is dit een uiterst geschikt moment om de Floriade te bezoeken én kennis te nemen van de vele voordelen en mogelijkheden van de potrozen.

Floriadedirecteur Paul Beck opent de Week van de Roos op woensdag 20 juni om 12.00 uur. Dit gebeurt bij de Floriade Plaza. Hij wordt daarbij bijgestaan door voorzitter Jan Huijs van Stichting Rozendorp Lottum, samen met de Lottumse Rozenkoningin 2012. De Potrozenshow met de roosachtige aankleding is gedurende acht dagen te bewonderen bij het paviljoen van de Raad voor de Boomkwekerij: paviljoen Close 2 green, closer 2 life. Rozendorp Lottum is medeorganisator van de Week van de Roos op de Floriade. De twee organisaties hebben al in een heel vroeg stadium een samenwerkingsovereenkomst met elkaar afgesloten. Eerder al werd het door Stichting Rozendorp Lottum tweejaarlijks georganiseerde Rozenfestival in Lottum ook wel ‘de kleine Floriade’ genoemd door Paul Beck.

Met korting naar de Floriade
Als openingshandeling van de Week van de Roos wordt de allereerste voucher door Paul Beck overhandigd aan de Rozenkoningin. Met deze voucher krijgen bezoekers van het Rozenfestival bij aankoop van een ticket voor het Rozenfestival een korting van 3,50 euro op de toegangsprijs van de Floriade. De kortingsvouchers zijn verkrijgbaar bij de informatiestand tijdens het Rozenfestival in Lottum van 10 t/m 13 augustus 2012, dat dit jaar het thema ‘Rozen verbinden culturen’ heeft.

Informatie en tips
Na het officiële welkom aan alle rozenliefhebbers, wordt de Week van de Potroos voortgezet bij het paviljoen Close 2 green, closer 2 life, dat tijdens deze acht dagen tot roosachtig paviljoen wordt omgebouwd. Het paviljoen is gelegen schuin tegenover het huis van de smaak. Hier krijgen bezoekers van de Floriade tijdens de Week van de Roos informatie over rozen en praktische tips van vele Lottumse vrijwilligers. Tevens worden er demonstraties rozen oculeren gegeven. Ook zijn de Rozenkoningin, haar hofdame en de Rosalotjes op 20, 23 en 24 juni aanwezig om samen met bezoekers op de foto te gaan. 

Alles over de potroosIedereen kent de roos wel als vaste plant of snijbloem, maar als pot- of kuipplant is de roos veel minder bekend, terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn. Potrozen kunnen perfect gebruikt worden op terrassen of balkons. Het zijn doorbloeiende, geurende rozen die minder ziektegevoelig zijn. In tegenstelling tot verreweg de meeste kuipplanten kunnen potrozen bovendien heel gemakkelijk buiten overwinteren. Er zijn vele duizenden soorten beschikbaar in alle geuren en kleuren. Samen vormen zij tijdens de week van de roos een mooie, roosachtige opstelling in alle geuren en kleuren op de Floriade.

VKC-keuring
Op donderdag 21 juni om 08.30 uur start de VKC-keuring van de allerbeste Nederlandse en Duitse potrozen. Voor deze potrozenshow en -keuring is dit jaar een recordaantal potrozen ingezonden door circa 25 Nederlandse, Duitse en Belgische prominente rozenbedrijven. De Vaste Keurings Commissie (VKC) voert de nationale keuring van de potrozen uit. Daarbij worden de potrozen ingedeeld in drie verschillende categorieën: Beste Potroos 2012 en Beste Terrasroos in de categorieën < 5 liter en > 5 liter. Daarnaast kan het publiek de jury ook een handje helpen bij het keuren van de potrozen middels jureringsformulieren. Hiermee kunnen zij tevens gratis entreekaarten voor het Rozenfestival winnen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

'Wintercheck: aandacht loont'

Een weblog van Sjaak Bakker, manager bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Deze column werd recent ook gepubliceerd in de papieren...

Vos neemt optie op uitvinding

Lucas Vos, de CEO van Royal FloraHolland, heeft een optie genomen op de lichtgevende plant bestemd voor de consument. Dat is te lezen in de...