'Werklozen laten wennen in proefkas'

'Werklozen laten wennen in proefkas'

Tuinders in het Westland zitten kennelijk niet op Rotterdamse werklozen te wachten. Dat zegt wethouder Marco Florijn van de gemeente Rotterdam omdat er tot nu toe slechts 26 bijstandsgerechtigden uit Rotterdam in de kassen aan het werk zijn gegaan.

Rotterdam hoopte bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen in de glastuinbouw. Ondernemers in het Westland zitten om personeel te springen. Ze blijken echter een voorkeur te hebben voor scholieren, studenten en immigranten uit Midden- en Oost-Europa, constateert Florijn in een brief aan de gemeenteraad.

Overigens heeft sociale zaken in Rotterdam de afgelopen tijd wel ruim 800 bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen in andere sectoren, zoals de zorg, logistiek en de bouw.

'Werkgever kiest voor immigrant'
De kassen blijven dus achter, maar Florijn beschouwt het project niet als mislukking. Volgens hem heeft de gemeente te laat aangeklopt bij de tuinbouwers. Die hadden toen volgens de wethouder zelf al genoeg personeel aangenomen voor de zomermaanden. In het najaar hoopt de gemeente alsnog grote groepen bijstandsgerechtigden aan werk in de kassen te helpen.

In de tussentijd is Florijn "in ieder geval blij dat er nu wel een debat op gang is gekomen over de situatie met onder meer de immigranten. Het is toch vreemd dat in Polen Oekra´ners voor banen worden gezocht, omdat Poolse mensen in Nederland aan het werk zijn", aldus de wethouder. "Het illustreert een beetje waar we hier in Nederland boos over zijn: bijstandsgerechtigden komen niet aan het werk omdat werkgevers kiezen voor de immigranten."

Eerst wennen in een proefkas
Daarnaast wil de wethouder bijstandgerechtigden, voordat ze voor tuinbouwers aan de slag gaan, eerst in een zogeheten proefkas laten werken. "Op die manier kunnen ze alvast wennen aan de werktijden en de fysieke werkzaamheden", legt Florijn uit. "Ze doen dan al precies hetzelfde werk, alleen nog niet voor een werkgever. Dat geeft ons ook de kans om te kijken of het werk wel echt bij iemand past. Misschien blijkt dat iemand toch beter bijvoorbeeld in de horeca kan gaan werken."

Volgens de wethouder heeft Westland een kas klaarstaan die als proefkas gebruikt kan worden. Overigens hoeft niet iedereen gebruik te maken van de proefkas. Florijn geeft aan dat er ook bijstandgerechtigden zijn die meteen in een 'echte' kas geplaatst kunnen worden.

09:11 - vr 13/07/2012
Bron: RTV Rijnmond

Eerdere nieuwsberichten

11:21 - wo 27/05Infobijeenkomst oplichting bloemengroothandel (TuinbouwCommunicatie)

11:15 - wo 27/05Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw... (Glastuinbouwwaterproof)

11:14 - wo 27/05WEBLOG - 'Zekerheid voor uw werknemers?' (TuinbouwCommunicatie)

11:02 - wo 27/05Beste lisianthusteelt tot nu toe bij IC Bleiswijk (Glastuinbouwwaterproof)

10:55 - wo 27/05Geen nadelige effecten hergebruik drainwater... (Glastuinbouwwaterproof)

10:05 - wo 27/05Hivos toont film rozenbedrijf Tambuzi Kenia (TuinbouwCommunicatie)

09:54 - wo 27/05Onderzoek hernieuwbare warmte en koude (LTO Glaskracht Nederland)

09:35 - wo 27/05'Meer vaart maken met aardwarmte' (LTO Glaskracht Nederland)

09:06 - wo 27/05Pilotonderzoek gietwater bij opkweekbedrijven (Glastuinbouwwaterproof)

07:00 - wo 27/05Frank Groenewegen: 'Meer vat op Het Nieuwe Telen' (Energiek2020)

12:36 - di 26/05FNV verontwaardigd over bonus directie FH (TuinbouwCommunicatie)

11:41 - di 26/05Rusland: importverbod sierteelt uit EU (RusInform)

11:40 - di 26/05Renteswapschadeclaim dagvaart 111 Rabobanken (TuinbouwCommunicatie)

11:14 - di 26/05Brussel krijgt petitie tegen octrooi (Bionext)

Berichten 1 van 14 van in totaal 8891 berichten.
Inschrijven nieuwsbrief