Nog lange weg emissievrij telen chrysant

Nog lange weg emissievrij telen chrysant

Het blijkt niet eenvoudig om een rendabel systeem te ontwerpen voor een recirculerend systeem voor de chrysantenteelt. De onderzoeksresultaten met substraatloze systemen bieden echter wel perspectief voor ontwikkeling op de lange termijn. Na drie jaar onderzoek is dat de conclusie van onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw en enkele chrysantentelers.

Onderzoekers en ondernemers ontwierpen teeltsystemen met substraat (grond, zand en veen) in recirculerende systemen. Gedurende het project zijn daar substraatloze systemen aan toegevoegd (drijvende systemen, wortelsproei en voedingsfilm).  Samen met enkele telers uit de Bommelerwaard startte in 2011 een praktijkproef met chrysant op zandbedden. De proef liep zowel bij het proefstation in Bleiswijk als bij Chrywijk in Brakel en werd gefinancierd vanuit Betuwse Bloem en Agentschap NL.

Zandbedden
Het onderzoek heeft de perspectieven van direct stekken een stuk dichterbij gehaald en heeft laten zien dat een zandbedden systeem technisch goed functioneert. Het systeem is emissievrij en langdurig bruikbaar. Plantkundig bleef het systeem echter nog te ver achter bij de traditionele chrysantenteelt. De nodige 10 procent sterkere groei om het systeem rendabel te krijgen is niet bereikt, ondanks een groot scala aan irrigatie strategieŽn en aanpassingen in het substraat. Daarmee is het zandbed definitief afgeschreven voor de chrysantenteelt in kassen. In de buitenteelt van zomerbloemen wordt overigens nog wel verder gewerkt met dit systeem.

Substraatloos
Het onderzoek aan de substraatloze systemen gaf in 2011 wel nieuw perspectief op kostenverlaging door 20-30 procent sterkere groei op deze systemen. De onderzoekers en de telers zien op basis van de goede onderzoeksresultaten met substraatloze systemen mogelijkheden voor de ontwikkeling op de lange termijn. Vanwege de sterke groei van het gewas is er vanuit het chrysantenvak interesse voor deze systemen, terwijl waterbeheerders vooral enthousiast zijn over de perspectieven van recirculatie en emissiebeperking.

Nieuwe praktijkproef
Samen met twee ondernemers uit de Bommelerwaard worden nu de mogelijkheden voor een demonstratieproject onderzocht. De partners hopen op realisatie van zo’n project in 2012. Grootschalige introductie van dit systeem zal afhangen van het succes van deze demonstratie en de dynamiek van nieuwbouw en bedrijfsvervanging in de regio.

10:35 - di 01/05/2012
Bron: TuinbouwCommunicatie

Eerdere nieuwsberichten

11:36 - ma 13/04Kom in de Kas profiteert van mooi lenteweer (TuinbouwCommunicatie)

11:35 - ma 13/04FOTO'S - Tuinbouw, daar zit muziek in... (TuinbouwCommunicatie)

11:34 - ma 13/04Finalisten Miss Nederland tussen narcissen (Telegraaf)

11:32 - ma 13/04Succesvolle pilot plantenvervoer per trein (TuinbouwCommunicatie)

11:31 - ma 13/04Groot familiebedrijf klaar voor toekomst (TuinbouwCommunicatie)

11:29 - ma 13/04Nieuwe KAS in teken van gezond groeien (TuinbouwCommunicatie)

10:36 - ma 13/04Chrysanten volop in the picture ()

10:35 - ma 13/04Regels belemmeren internationalisering (TuinbouwCommunicatie)

09:10 - ma 13/04Kinderdag rondom water bij Boeregoed Kas (TuinbouwCommunicatie)

09:01 - ma 13/04Citaverde in de prijzen met bijenproject (TuinbouwCommunicatie)

07:18 - ma 13/04‘Succesvol jaar proef Lisianthus’ (Energiek2020)

11:45 - vr 10/04Milieuclubs naar de rechter om imidacloprid (Natuur & Milieu)

Berichten 141 van 154 van in totaal 8602 berichten.
Inschrijven nieuwsbrief