Fytosanitair gevaar blijkt vaak onbekend

Fytosanitair gevaar blijkt vaak onbekend

De grenzen worden gesloten; en als teveel ziekten en plagen meeliften kost dat geld. De sector wordt regelmatig bijgepraat door de NVWA over de fytosanitaire zaken. De zorgvuldigheid bij telers laat nog weleens te wensen over. Dit kan komen door te weinig kennis bij telers en gemakzucht bij handelaren.

Het project Co÷rdinatie Effectief Maatregelenpakket (CEMP) voor de Glastuinbouw, gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, heeft als doel knelpunten in grote en kleine teelten op te lossen. Jeannette Vriend en Harmen Hummelen zijn projectmanagers gewasbescherming bij LTO Groeiservice. Zij zijn de co÷rdinatoren effectief maatregelenpakket voor de glastuinbouw. Om telers kennis te bieden op het gebied van fytosanitaire zaken, wijzen de co÷rdinatoren op enkele aandachtspunten:

Amerika verzwaard import eisen bloemen
De eisen zijn verzwaard, van ‘praktisch vrij’ naar ‘vrij’, voor insecten. Er mogen dus echt geen insecten zitten in bloemen die naar Amerika gaan. Dit moeten de handelaren ook beseffen. De veiling heeft hiervoor een specificatie ingevoerd. Dit zijn ‘insecten vrij’ en ‘100% vrij’.

Motten in groentegewassen
In de paprika geldt nog een strenge controle voor de Afrikaanse fruitmot. Maar ook andere motten, zoals de Duponchelia, mogen Amerika niet in! Duponchelia wordt regelmatig gevonden en deze vondsten worden gemeld door de Amerikaanse inspectie aan de Nederlandse NVWA.

Terugkoppeling naar de teler
U als teler hoort meestal niet dat uw partij is afgekeurd. Een handelaar kiest er bijvoorbeeld voor om de partij te behandelen en desnoods te vernietigen. Bij kleine partijen wordt dit meestal niet teruggekoppeld naar de teler. De opmerkingen van de Amerikaanse inspectie zijn meestal ook niet zo dat dit tot teler niveau wordt teruggekoppeld. Hierdoor wordt een teler niet bewust dat er iets mis is met zijn product.

Aan importbeperking, door andere landen, gaan vaak informele opmerkingen vooraf dat een plaag ‘te vaak’ voorkomt. Dit is met de hiervoor genoemde plagen het geval en daar moet elke teler rekening mee houden.

Ketenaanpak import
Bij import van plantmateriaal is het belangrijk om in het land van herkomst al te zorgen dat insectenvrij wordt opgekweekt. Afspuiten voor transport kan noodzakelijk zijn. Een betrouwbare leverancier wordt hierin steeds belangrijker.

Ketenaanpak bij export
Voor de export van paprika’s naar Amerika mag een handelaar alleen van gecertificeerde telers product betrekken. In andere gewassen is dit niet zo strikt. Handelaren doen er wel goed aan om een relatie aan te gaan met betrouwbare telers die hun plantgezondheid op orde hebben.

10:34 - di 24/04/2012
Bron: TuinbouwCommunicatie

Eerdere nieuwsberichten

10:45 - wo 19/08Martijn Haas verlaat KAS TuinbouwCommunicatie (TuinbouwCommunicatie)

10:37 - wo 19/08Bloemist lovend en kritisch over Calla (FloraHolland)

10:32 - wo 19/08FloraHolland bezorgd over situatie Rusland (FloraHolland)

10:20 - wo 19/08Consument wordt steeds optimistischer (Distrifood)

10:15 - wo 19/08Urban jungle pop-up store in Naaldwijk (TuinbouwCommunicatie)

09:50 - wo 19/08GASA Germany goes Boskoop (TuinbouwCommunicatie)

09:48 - wo 19/08(1 reactie) WEBLOG - Duurzaam communiceren (TuinbouwCommunicatie)

12:50 - di 18/08FILM - 24 uur fietsen Ún werken voor AMREF (TuinbouwCommunicatie)

12:49 - di 18/08Aanmelden voor Westland Event van start (TuinbouwCommunicatie)

12:02 - di 18/08Evanthia en Nic. Lommerse werken samen (TuinbouwCommunicatie)

11:55 - di 18/08Britse kwekers bezorgd om zwakke euro (de Boomkwekerij)

11:47 - di 18/08Magical Express bezorgt glimlach (video) (TuinbouwCommunicatie)

11:40 - di 18/08Bayer werkt aan biologisch insecticide (TuinbouwCommunicatie)

Berichten 85 van 98 van in totaal 9630 berichten.
Inschrijven nieuwsbrief